PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ HANÁ LITOVELSKÉ POMORAVÍ NÍZKÝ JESENÍK HRUBÝ JESENÍK ŠUMPERK OKRES JESENÍK HLAVNÍ STRANA OKRES PŘEROV OKRES PROSTĚJOV OKRES OLOMOUC ŠUMPERK OKRES JESENÍK ČESKÁ REPUBLIKA
Čtvrtek 28.03.2024
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Krajský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Olomoucký kraj
Zajímavosti kraje
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
Sdružení a spolky
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality a zprávy
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
LÁZEŇSTVÍ
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
FOLKLÓR A TRADICE
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba

Naučná stezka Březina [ Naučná stezka ]

Začátek: Humpolec - lesopark u ZŠ Podhrad
Konec: Humpolec - lesopark u ZŠ Podhrad (okružní, obousměrná)
Délka: 9 km
Počet zastávek: 16
Zaměření: geologie, historie, ekologie
Typ stezky: pro pěší
Náročnost: střední
Čas pro prohlídku: 3 - 4 hodiny
Značení: značky a orientační tabule
Průvodce: Informační letáček v IC v Humpolci
Doba návštěvy: nehodné po deštích a při sněhu, jinak bez omezení
Mapa: Želivka a Pelhřimovsko sever - KČT 1999
Poznámky: vzorně upravená a udržovaná stezka
Správce stezky: Klub ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země Mladé Bříště ve spolupráci se společností Castrum o.p.s. Humpolec
Stav stezky: v pořádku

Zastávky:
1a) Úvodem
1b) Lesopark
2) Staleté stromy
3) Živcové lomy
4) Štůly pod Orlíkem
5) Středověké hornictví
6) Březinka - rýžoviště zlata
7) Andalusit u Čejkova
8) Rostliny v lese
9) Voda je život
10) Život v lese
11) Studna v podhradí
12) Hrad Orlík
13) Kamenné moře
14) Ochrana přírody
15) Čertovka a Andělka - pověsti z okolí
16) Židovský hřbitov

Stezka začíná v lesoparku u ZŠ Podhrad, kam se dostanete po turistické značce z Horního náměstí v Humpolci. Lze se na ní také napojit při cestě po modré turistické značce z Lipnice nad Sázavou a při cestě na hrad Orlík po žluté turistické značce z obce Rozkoš. Na stezce je vybudováno odpočinkové místo pro návštěvníky a k osvěžení lze využít dvě lesní studánky.

Stezka vznikla na konci 60 let z iniciativy místní organizace ČSOP v Humpolci. Po ukončení její činnosti však byla během krátké doby zničena a zůstalo jen značení. V letech 2000 - 2001 naučnou stezku obnovil a rozšířil Klub ochrany dravců a sov sdružení Dětí Země Malé Bříště ve spolupráci se společností Castrum. o.p.s. Humpolec a za finanční podpory Města Humpolec a Ministerstva životního prostředí. Jméno stezky je odvozeno od pana Otakara Březiny - prvního ředitele rolnicko-lnářské školy v Humpolci.

Stezka vede převážně po lesních cestách v okolí zříceniny hradu Orlíka.

K naučné stezce se dostanete snadno z náměstí v Humpolci - půjdete k lesoparku u základní školy Podhrad. Naučná stezka je obousměrná, výborně značená i v místech, kde vede přímo lesem. Pokud přijedete vlakem, je nutno přejít celý Humpolec. Automobilisté naopak mohou ze silnice Humpolec - Havlíčkův Brod odbočit na konci Humpolce vlevo, zaparkovat u továrny a začít u poslední zastávky - židovského hřbitova.

Trasa je 9 km dlouhá, ale pohodlná. Na 16 tabulích se podrobně seznámíme s přírodou okolí Humpolce a problémy její ochrany, navíc uvidíme zbytky starých dolů a rýžovišť a můžeme navštívit i zříceninu hradu Orlíka. Z lesoparku se postupně dostanete do nádherných lesů. Postupně se seznámíte nejen se stromy, ale i se zvířaty a ptáky, kteří zde žijí.

Naši předkové odvedli při těžbě zlata čistou práci. Po zlatonosné hornině zbyla jen rýha v zemi, důlní díla jsou zavalená a hromady zlatonosného písku důkladně přebrané (naši předkové odvedli čistou práci, daleko dokonalejší, než zůstává po dnešní těžbě). Nedělejte si marné naděje, zlato zde již nenajdete. Pro sběratele je však na naučné stezce specialita - unikátní naleziště andaluzitu, který v sobě někdy uzavírá až ½ cm velká korundová zrna. V každém případe si nasbíráte živce, křemen, skoryly a biotit, při troše štěstí i zmíněný andaluzit, krystaly záhnědy nebo růženín. Nenechte se však omámit třpytem kamenů a nechte něco i pro ty, kteří přijdou po vás.

Na trase jdeme i kolem zříceniny hradu Orlík. Hrad, který byl do koce 15. století nazýván Humpolec, vznikl na začátku 14 století. Později bylo vybudováno předhradí a upraveno opevnění. Velká obytná budova je ze 16 století. Ke konci 17 století byl již hrad opuštěn. Celá zřícenina byla zabezpečena a zakonzervována v letech 1913 - 1918. Při vykopávkách roku 1939 byly odkryty hradní klenuté sklepy.

Dnes je nejnápadnější zbytek hranolovité věže, brána a zbytky obytných budov. Zřícenina je v letních měsících přístupna veřejnosti od úterý do neděle od 9.00 do 17.00 hod.

Území je tvořeno nejstaršími horninami, jaké od nás známe. Jsou to moldanubické ruly. Zvětrávají do kamenných bloků, někdy vytvářejí kamenná moře nebo malebné skalky a skály. K některým se váží i místní pověsti.

I když se dozvíte mnoho o lese a o přírodě, nespěchejte a odbočte několik desítek metrů k menším rybníčkům. Slouží nejen k zadržení vody, ale zpestřují celé společenstvo rostlin i živočichů.

Poslední zastávkou je židovský hřbitov. Jako každý židovský hřbitov se na prví pohled liší od hřbitovů křesťanských. Pokud se zde na chvíli zastavíte, postupně přestanete vnímat vnější rozdíly a uvědomíte si, že mezi lidmi je mnohem víc společného, než rozdílného.

Problémem je, kdy se na stezku vydat. Důlní díla a lomy jsou nejnápadnější v době, kdy opadá listí - tedy na podzim a v zimě. Hrad je přístupný v letní turistické sezóně. Houby zde rostou nejvíce na podzim - a na jaře jsou lesy nejkrásnější.

Zajímavosti v okolí:
Muzeum dr. Aleše Hrdličky v Humpolci - národopis, antropologie
Bernard, rodinný pivovar v Humpolci
Herálec u Humpolce - zámek ze 17 století, udržovaný anglický park

Parametry naučné stezky:
délka 9 km, čas prohlídky 3 - 4 hodiny, mírně kopcovitý terén
Veřejná doprava: Humpolec (vlak, autobus)

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.stezka.cz

Typ záznamu: Naučná stezka
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 22.09.2004 v 09:36 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA