PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ HANÁ LITOVELSKÉ POMORAVÍ NÍZKÝ JESENÍK HRUBÝ JESENÍK ŠUMPERK OKRES JESENÍK HLAVNÍ STRANA OKRES PŘEROV OKRES PROSTĚJOV OKRES OLOMOUC ŠUMPERK OKRES JESENÍK ČESKÁ REPUBLIKA
Pátek 29.03.2024
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Krajský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Olomoucký kraj
Zajímavosti kraje
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
Sdružení a spolky
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality a zprávy
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
LÁZEŇSTVÍ
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
FOLKLÓR A TRADICE
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba

Nalezený dokument [ Historie (archivní dokument) ]

"Jen ten je hoden budoucnosti, kdo zná svou minulost!“

Nalezený dokument

Před několika lety parta nadšenců z Klubu vojenské historie Suchdol nad Odrou ve spolupráci s panem Jiřím Dostalíkem dohledala a následně i vyzvedla zbytky havarovaného letounu IL-2 Šturmovik. Postupně se podařilo identifikovat i tělesné ostatky pilota npor. Nikolaje Jakovleviče Motorina. Urna je dnes uložena se souhlasem Ruské ambasády u pomníku před školou. Přátelé ze Suchdolu pečlivě zrekonstruovali dochované části letounu a je možno si jej prohlédnout v muzeu v suchdolské bývalé škole. Při loňském vzpomínkovém aktu nám byl předán překlad osobního dopisu Nikolaje Jakovleviče Motorina z 22. března 1945, který byl podkladem pro udělení nejvyššího válečného vyznamenání - titulu Hrdina Sovětského svazu. Životopis, který byl získán ve válečném archivu u Moskvy, přetiskujeme a zároveň zveřejňujeme podobu muže, který byl v naší obci zabit při monitorovacím letu z již osvobozeného polského letiště několik desítek hodin před samotným závěrem války.


Životopis

Já, Motorin Nikolaj Jakovlevič, narozený 30. října 1922 ve vesnici Dmitrijevka, Izjberdijevský okres, Tambovská oblast, v rodině rolníka.

Moje národnost je ruská. Vzdělání 9 tříd. Jsem nestraník. Rodiče se před říjnovou revolucí zabývali zemědělstvím, po revoluci se dále věnovali zemědělství. V roce 1930 vstoupili do kolchozu, kde také pracují do současnosti.

Dětství jsem prožil na vesnici v domě rodičů. V roce 1930 jsem nastoupil na zemědělskou školu, v roce 1935 jsem ji ukončil a nastoupil na nižší střední školu. Po ukončení 7. třídy v roce 1938 jsem pokračoval na střední škole  - městečko Petrovsk, Izberdijevský okres, kde jsem dokončil 9. třídu a 5. prosince 1940 odjel do města Mičurin k zápisu do aeroklubu.

Po absolvování zdravotní prohlídky jsem se stal žákem Mičurinského aeroklubu. Dne 9. 12. 1940 začalo moje studium. Letní část byla velmi zajímavá a v krátkém čase jsem splnil program výcviku na letadle. 23. června 1941 jsem složil státní zkoušku na výbornou a byl poslán na Tambovskou vojenskou leteckou školu pilotů, kde pokračoval můj výcvik na letadlech R-5, UT - 2, SB a k 5. 12. 1943 jsem také ukončil základní výcvik na letadle IL - 2.

Po skončení školy mi byla propůjčena hodnost „Podporučík“ a k absolvování další služby jsem byl převelen do města Kimry  k 34. záložnímu leteckému pluku.

Od 28. září 1943 jsem zařazen k 565. Bitevnímu leteckému „Stanislavskému“ pluku jako pilot. U pluku jsem dokončil výcvik a byl zařazen do stavu bojových pilotů, spolu s plukem jsem odletěl k 1. Ukrajinskému frontu, kde 21. března 1944 jsem prodělal bojový křest.

K 1. 8. 1944 jsem splnil podmínky na vedoucího pilota, účastním se bojových operací pluku u 4. Ukrajinského frontu.

Za dobu působení u pluku jsem absolvoval 130 úspěšných bojových letů k ničení živé síly a techniky nepřítele. Za výborné plnění velitelstvím zadaných bojových úkolů na poli boje s německo-fašistickými okupanty jsem byl vyznamenán čtyřmi Státními vyznamenáními - řády: “Rudé hvězdy“, „Vlastenecké války 1. stupně“ a dvěma řády „Rudého praporu“.

Příbuzné v zahraničí nemám. Nebyl jsem odsouzený ani vyšetřovaný, příbuzní taky nebyli. V zajetí ani obklíčení jsem se nenacházel.

Poručík MOTORIN

22. března 1945



npor. Nikolaj Jakovlevič MOTORIN, pilot 565.BLP/224.BLD, (1922 - 1945)









UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 25.04.2014 v 17:30 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA