PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ HANÁ LITOVELSKÉ POMORAVÍ NÍZKÝ JESENÍK HRUBÝ JESENÍK ŠUMPERK OKRES JESENÍK HLAVNÍ STRANA OKRES PŘEROV OKRES PROSTĚJOV OKRES OLOMOUC ŠUMPERK OKRES JESENÍK ČESKÁ REPUBLIKA
Вторник 15.07.2025
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Krajský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Olomoucký kraj
Zajímavosti kraje
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
Sdružení a spolky
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality a zprávy
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
LÁZEŇSTVÍ
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
FOLKLÓR A TRADICE
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba

Na kraji Kostelce [ Улица или другое топографическое обознаm ]

Dům na kraji Kostelce

U tohoto domečku si můžeme říct něco o skromnosti našich předků. Podívejte se na ten domeček. Určitě měl původně jenom jednu obytnou světnici s kamny.

Každý si musel umět své jídlo vypěstovat. Takže v zahradách nebyly žádné anglické trávníky a terasy na slunění, ale zeleninové záhony, ovocné stromy, výběhy pro slepice... Slepice měl každý kvůli vajíčkům, na mléko byla v malých hospodářstvích koza a ve větších kravka. Na maso se chovali králíci a husy, u každého stavení byl chlívek, ve kterém se vykrmovalo prasátko. Kdo měl na zahradě jabloň, jejíž jablíčka vydrží uskladněná až do jara, ten se v zimě měl! Jiné čerstvé ovoce než jablka a hrušky v zimě nebylo. Naši pradědečkové museli být velmi chytří: třeba při sklizni švestek zavěsili jednu větev ze stromu do studně, a čerstvými švestkami mohli překvapit děti na Vánoce.

Skoro až do poloviny 20. století si většina venkovských domácností pekla doma chleba. Hospodyně uměly dělat tvaroh i sýr. Naše prababičky byly přebornice v tom, jak doma využít úplně všechno a dokázaly uvařit dobré jídlo i ze skromných zásob.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Další objekty v okruhu do

AKTUALIZACE: správce systému (Mikroregion Podhůří Železných hor) org. 127, 05.07.2022 v 10:49 hodin
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA