PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ HANÁ LITOVELSKÉ POMORAVÍ NÍZKÝ JESENÍK HRUBÝ JESENÍK ŠUMPERK OKRES JESENÍK HLAVNÍ STRANA OKRES PŘEROV OKRES PROSTĚJOV OKRES OLOMOUC ŠUMPERK OKRES JESENÍK ČESKÁ REPUBLIKA
Čtvrtek 28.03.2024
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Krajský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Olomoucký kraj
Zajímavosti kraje
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
Sdružení a spolky
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality a zprávy
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
LÁZEŇSTVÍ
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
FOLKLÓR A TRADICE
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba

Haná, folklorní soubor [ Folklorní soubor či skupina FoS ČR ]

Soubor Haná Přerov, 2002
Historie Folklorního souboru Haná Přerov

Folklorní soubor Haná Přerov vznikl při Středním odborném učilišti železničním v Olomouci v roce 1967. Jeho zakladatelem byl MVDr. Alois Běhal (1903 - 1989). Členy přerovské Hané se stali učni železničního učiliště a studentky přerovských středních škol. Právě díky spojení s učilištěm měl soubor zajištěn dostatek členů, kteří však často soubor nenávratně opouštěli záhy po dokončení studií. Soubor se zúčastňoval přehlídek zájmové činnosti učňů a byl neodmyslitelnou součástí programu společenských akcí, které pořádaly ČSD. Mezi nejdůležitější postavy Hané patřili v 60. a 70. letech mistr výcviku a organizační vedoucí Zdeněk Psotka a harmonikářka Ludmila Vymyslická Olivová. Roku 1985 se vedoucí souboru stala Ing. Eva Zehnalová, za jejíhož vedení musela přerovská Haná řešit závažné problémy spojené s ukončením spolupráce s železničním učilištěm, které v roce 1990 přestalo být zřizovatelem souboru. V roce 1991 se proto soubor přeměnil na občanské sdružení s názvem Folklorní soubor Haná Přerov, které je členem Folklorního sdružení České republiky.
Kromě vystoupení na četných plesech a kulturních a společenských akcích v Přerově a blízkých obcích se soubor objevuje na mezinárodních folklorních festivalech, např. ve Strážnici (1997, 2005), Klatovech (1998) nebo rakouské Kremži (2001). Díky spolupráci Přerova s partnerskými městy navštívili členové souboru několikrát holandské město Cuijk (např. roku 1998 a 2008) a v roce 2007 také východoslovenský Bardějov. Soubor pravidelně navštěvuje různé akce, které se za ta léta osvědčily. Patří k nim především Hanácký bál ve Vyškově, Valašský bál v Bystřici pod Hostýnem, Národní krojový bál ve Žďáru nad Sázavou, Moravský ples v Praze a Hanácké slavnosti v Prostějově. Soubor natočil i dva instruktážní snímky - Tance z Tovačova a pro Ústav lidové kultury ve Strážnici Hanácký menuet a Cófavou ze Záhlinic.
Od roku 2006 spolupracuje soubor Haná s Muzeem Komenského v Přerově, kterému pomáhá při realizaci nočních prohlídek a dalších kulturních akcí. Od roku 2007 pořádá folklorní festival V zámku a podzámčí, který si postupně získává velkou oblibu mezi milovníky folkloru. Od roku 2008 byla navázána spolupráce s občanským sdružením Cukrle z Přerova, které se rovněž snaží o udržování lidových tradic. V roce 2008 byl do čela občanského sdružení a souboru Haná zvolen MVDr. Tomáš Barbořík.


Vedoucí folklorního souboru: Eva Zehnalová

KONTAKTNÍ ADRESA:

Ing. Eva Zehnalová
mjr. Boh. Němce 3
750 02 Přerov
Česko (CZ)
tel: (+420) 732 119 050
(+420) 731 408 882
fax: (+420) 581 784 493
Folklorní soubor Haná
Z historie

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 17.04.2011 v 20:30 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA