PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ HANÁ LITOVELSKÉ POMORAVÍ NÍZKÝ JESENÍK HRUBÝ JESENÍK ŠUMPERK OKRES JESENÍK HLAVNÍ STRANA OKRES PŘEROV OKRES PROSTĚJOV OKRES OLOMOUC ŠUMPERK OKRES JESENÍK ČESKÁ REPUBLIKA
Úterý 19.03.2024
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Krajský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Olomoucký kraj
Zajímavosti kraje
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
Sdružení a spolky
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality a zprávy
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
LÁZEŇSTVÍ
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
FOLKLÓR A TRADICE
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba

Chráněná krajinná oblast Jeseníky [ Chráněná krajinná oblast ]

Chráněná krajinná oblast Jeseníky se rozprostírá na území okresů Bruntál, Jeseník a Šumperk

CHKO Jeseníky leží převážně v celku Hrubého Jeseníku, okrajově zasahuje do oblasti Zlatohorské vrchoviny a Hanušovické vrchoviny. Na reliéf Jeseníků mělo značný vliv zalednění a mrazové zvětrávání ve čtvrtohorách. Z klimatického hlediska jsou Jeseníky chladnější oblastí, bohatou na srážky, zejména sněhové. Oblast je významná vodohospodářsky, byla vyhlášena chráněnou oblastí přirozené akumulace vod.

Nacházejí se zde známé lázně jako Karlova Studánka, Jeseník, Lipová, Velké Losiny. Území oblasti je z 80 procent pokryto lesními porosty, převážně druhotnými smrčinami. Na významné ploše se však zachovaly autochtonní lesy, místy charakteru pralesa.

V nejvyšších polohách Hrubého Jeseníku je přirozené bezlesí (horské hole), přírodovědecky nesmírně významné, vyznačující se vysokou biodiverzitou na všech úrovních, výrazně ovlivněnou nepřítomností kleče v tomto pohoří. Ta zde začala být uměle vysazována koncem minulého století a nepříznivě ovlivnila řadu původních společenstev.

Nejcennější lokalitou je Velká kotlina v národní přírodní rezervaci Praděd. Bylo tu popsáno na 480 druhů cévnatých rostlin, 40 společenstev a určeno 696 druhů půdních organismů. Další národní přírodní rezervace jsou Rejvíz, Rašeliniště na Skřítku a nejstarší rezervace na Moravě, Šerák - Keprník. Celkem je vyhlášeno 19 maloplošných chráněných území o celkové výměře 4 506 ha.

Oblast Jeseníků je ohrožena imisemi, s tím souvisí i opakující se přemnožení hmyzích škůdců lesních dřevin. Na přírodním prostředí se negativně projevuje i vysoká celoroční turistická návštěvnost. Na krajinný ráz má nepříznivý vliv neobhospodařování části zemědělských pozemků. Bez problémů není ani využívání a úprava vodních toků. Závažně krajinu ovlivnila výstavba přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně. Pro Jeseníky byl zpracován a vládou v roce 1994 schválen územní plán velkého územního celku Jeseníky, který vymezuje podmínky pro rozvoj oblasti. Využitelným podkladem pro lesní hospodářské plánování je Regionální projekt záchrany lesních ekosystémů, zpracovaný Lesprojektem. Aby bylo možné obhospodařovat lesní porosty přírodě blízkým způsobem, je nezbytné výrazně snížit stavy spárkaté zvěře, zejména jelení a kamzičí. Je nutno regulovat turistickou návštěvnost. Problémy související se zemědělskou výrobou lze částečně řešit účelovými dotacemi. Podrobně jsou možnosti řešení krajinně ekologických problémů rozpracovány v plánu péče CHKO Jeseníky a řeší je též generel územního systému ekologické stability, který je zpracován pro celou oblast. Všechna opatření jsou zaměřena na udržení a zlepšení dochovaného rázu krajiny a udržení mimořádné druhové rozmanitosti s mnoha vzácnými druhy rostlin a živočichů a to i endemických.

Základní údaje

Numerický kód oblasti: 83
Rozloha: 740 km2
Geografická orientace: 49° 54´ -50° 18´N, 17° 00´- 17° 24´E
Nadmořská výška: 339 - 1492 m(Praděd)
Vyhlášení: výnosem MK ČSR č.j. 9886/1969
Zvláštní ochrana: 22 maloplošných zvláště chráněných území
Rozloha MCHU: 4720 ha

KONTAKTNÍ ADRESA:

Správa CHKO Jeseníky
Jeseník - Bukovice 93
790 01 Jeseník - Bukovice
Česko (CZ)
tel: (+420) 584 402 228
fax: (+420) 584 403 050

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.jesenik.org

AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 04.02.2005 v 14:16 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA