PO RUSSKI POLSKI FRANCAIS DEUTSCH ENGLISH ČESKY HANÁ LITOVELSKÉ POMORAVÍ NÍZKÝ JESENÍK HRUBÝ JESENÍK ŠUMPERK OKRES JESENÍK HLAVNÍ STRANA OKRES PŘEROV OKRES PROSTĚJOV OKRES OLOMOUC ŠUMPERK OKRES JESENÍK ČESKÁ REPUBLIKA
Pondělí 18.12.2017
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Krajský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Olomoucký kraj
Zajímavosti kraje
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
Sdružení a spolky
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality a zprávy
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
LÁZEŇSTVÍ
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
FOLKLÓR A TRADICE
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba

ČTVRTEČNÍ GLOSY 16.11.2017

Miroslava Macka

Právě vyšla kniha Anthonyho Bourdaina "Kost v krku", kterou jsem měl čest a potěšení přeložit...



Anthony Michael Bourdain (nar. 1956) je americký šéfkuchař, spisovatel a televizní osobnost, provázející diváky úspěšnými kulinářskými seriály. Je jedním z nejvlivnějších kuchařů světa a jeho působení v newyorské restauraci Brasserie Les Halles vešlo do kuchařských dějin. Stejně tak jako jeho kniha „Tajnosti kuchyně“ (v jiném vydání „Důvěrnosti z kuchyně“), popisující bez příkras chod restaurační kuchyně za plného provozu s veškerými možnými a (téměř) nemožnými lidmi a událostmi.

Kost v krku z roku 1995 je jeho první „nekuchařskou“ knihou, ve které ovšem tyto své znalosti taktéž využil…

Pokud jste jedlík, kterému stačí plný talíř a je mu téměř jedno co jí (nepočítám-li pár pořád dokola konzumovaných oblíbených jídel), pak pro vás bude kniha jen zajímavým čtivem o newyorských mafiánech, jakých již byla napsána spousta.

Pokud jste ovšem connoisseur, gourmet, labužník, který je ochoten zaujatě diskutovat (podobně jako Nero Wolfe se svým kuchařem) o tom, zda je na vitello tonnato lepší použít tuňáka atlantického či středomořského, a který se rozplývá mileneckými slovy nad douškem Chateau Palmer 1990, pak pro vás tato kniha bude večeří o mnoha zajímavých chodech, neboť pod relativně banálním dějem najdete krásně parodický podtón (ne nepodobný podtónu v Tarantinově filmu Pulp Fiction), který vám dovolí vychutnat si všechny finesy a schválnosti, s jejichž pomocí se autor vypořádal s obvyklými gangsterskými literárními stereotypy.



Dobrou chuť přeji!



Miroslav Macek

DALŠÍ INFORMACE: MACEK Miroslav (1944)
Zveřejněno 16.11.2017
Copyright 1998-2017 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA